Kako se čisti i pravilno koristi klima-uređaj

Letnji meseci se bez klima-uređaja veoma teško podnose, ali mnogi nisu svesni da udišu vazduh iz aparata koji je često leglo bakterija, buđi i gljivica. Evo kako da se zaštite…

Slikovni rezultat za klima servis

Mnoga domaćinstva i kompanije imaju klima uređaje, koji se najviše koriste u vrelim letnjim danima. Međutim, većina ljudi često zaboravlja da neredovno čišćenje uređaja uzrokuje ne samo loš kvalitet vazduha i neprijatne mirise u domu, već doprinosi razmnožavanju bakterija, buđi i gljivica.

Pogledajte i Oprez: Šest izazivača raka u našim domovima

Proizvođači preporučuju da se uređaj temeljno očisti jednom godišnje, najbolje krajem proleća. I lekari savetuju da je održavanje i čišćenje neophodno pre svega iz higijenskih, odnosno zdravstvenih razloga. Čišćenjem se sprečava pojava i razmnožavanje bakterija i drugih mikroorganizama.

Slikovni rezultat za klima servis

Kako očistiti klima-uređaj

U prodavnicama možete da nabavite specijalna sredstva, uglavnom u vidu spreja, kojima se uređaj čisti od bakterija i gljivica, a ujedno i dezinfikuje. Ta sredstva bi trebalo da koristite pažljivo i striktno prema uputstvu, jer će samo tako biti efikasna. Spoljne i lako pristupačne unutrašnje plastične delove pažljivo operite mlakom vodom, u kojoj ste rastvorili neko sredstvo za čišćenje. Može se koristiti i deterdžent za sudove. ž

Pogledajte i Klima u sobi gde boravi beba

Ukoliko odlučite da sami skinete i očistite filtere unutar klime, budite pažljivi jer plastične “žabice” mogu lako da puknu. Pre ovoga, neophodno je da proučite uputstvo ili ovaj posao prepustite stručnijem licu.

Proveru stanja gasa, kompresor ili ventilator uređaja može da obavi samo majstor, a ova usluga košta 40-50 KM. Vi možete da operete spoljnu kutiju i proverite odvodno crevo, koje se nekada zapuši ili presavije, pa kondenzovana voda ne može da otiče.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *